Jul Varning!

 

 

 

Var mycket försiktiga med russin! Jag läste i hundtidningen Vovve, att det var en hund i Danmark som hade fått tag i ett russinpaket och som dog av många plågor av akut njursvikt.
Det stod också att det hänvisades till www.hundeleksikon.dk
Under förgiftningar: "Hos vissa hundar kan så få om 7st. russin framkalla sjukdomstecken!!
 


Här kommer 8 faror i jul!!!

Härligt, härligt men farligt farligt! Se upp för det goda!!!
1. Choklad är till för oss människor, Teobromin som finns i kakao har ett lätt uppiggande effekt på oss människor men hunden får kraftiga buksmärtor och kräkningar. Hundar kan ej bryta ner detta ämnet, och det kan bli mycket allvarligt vid större mängder!!! Alltså varning för frestande choklad askar på soffborden! Och kom ihåg att du kan få besök och som är ovetande och som inte känner till detta. Symtomen på förgiftning kommer inte direkt, det kan ta 12 timmar!!!

2. Granen står så grann i stugan, och helt oemotståndligt full med godsaker som man kan dra med och bita i. Se till att den står stadigt, och har du en valp i huset borde det kanske räcka med bordsgran eller gran med plastkulor. Under julen förvandlas vardagen till något härligt doftande dinglade och glittrande. Inte konstig om det går att äta eller kanske ha lite dragkamp med! Det kan bli otäcka skärsår annars i tassarna av glaskulorna! och glittret kan sno runt sig i tarmen om den lyckas tugga i sig det!!!

3. Gärna juleljus men håll dem på avstånd från hunden då pälsen lätt kan fatta eld!!Särskilt om hunden springer runt upp och ned får att hälsa på alla glada gäster!!!!Samma sak gäller ju de tända maschallerna där ute!!!

4. Julbordet frestar med allsköns mat!! och hunden undrar varför får jag inte vara med??? Fall inte för frestelsen att ge hunden för mycket av det goda. Den är både för fet och för salt. Tänk på att ben kan ställa till stora problem!!!

5.Klart vill hunden öppna klappar!! Låt inte hunden stå för underhållningen!! Det är ingen höjdare att hitta julklapps högen i småbitar med paketinnehållet i småbitar. Och tank på julklappssnöret kan vira sig runt i hela tarmen!!

6.Nötter ger magont!! Julens fruktskålar är ofta i ögonhöjd med hundens. Där vankas det druvor oh russin men som jag skrev tidigare är detta inte bra för hundens njurar, varken färska eller torkade. Än värre är nötter som kan sätta sig så illa i mage och tarm så att bara operation kan hjälpa!!!

7. Lämna inte julbaket utan synhåll! Hunden får rejält ont i magen av för mycket pepparkaksdeg. Saffransbullar på jäsning klan locka dem tjyvaktiga vovven som kommer att få ångra sitt tilltag med magont och baksmälla! Det finns nämligen risk att jäsningsprocessen fortsätter i magen och bildar alkohol!

8. Giftiga jul växter Inte hör det till vanligheten att hunden käkar upp krukväxterna, men just jul blommorna ökar risken då matte och husse inte har tid!Varför inte äta upp ett par hyacinter eller en julstjärna?? Skakar man rejält så yr jorden runt om kring över golvet på ett effektivt sätt och visst får man reaktion. Men sedan mår hunden mycket illa och blir irriterad i mun och svalg!!!
Så glöm ej att skriva upp telefonnumret till jour veterinären!!!!

 

 

 

Åter till startsidan!

 

 

Webmaster: Tini

© Tini Marstrand