Mer om Shih-tzun!

 

 

 

Den som tror att Shih-tzun med sina korta ben och den enorma pälsen är ett resultat av moderna uppfödares idéer tar grundligt fel. Under minst ett par tusen år har den funnits i de tibetanska högländerna. Naturligtvis står den Pekingesen nära, men dagens europeiska uppfödare är angelägna om att någon sammanblandning av raserna inte skall ske.

Liksom Pekingesen används den tibetanska dvärghunden för religiösa ändamål, men den fick ändå ett helt annat, öppnare och vänligare temperament än sin kinesiska kusin. Idag tillhör den trots sin omfångsrika päls de allra mest uppskattade av de mindre hundraserna.

  En Shih-tzu skall vara pigg och livlig med mycket rikligt, lång och tät päls. Denna får inte vara lockig utan skall falla rakt ned och är speciellt rikligt på huvudet och öronen. På nosen växer pälsen uppåt, vilket ger huvudet det typiska ”krysantemumliknande” uttrycket.

Alla färger är tillåtna, men vit bläs och vit svanstipp bör alltid finnas. Mankhöjden varierar ganska kraftigt, men bör helst vara något under 30 cm. Vikt: 4-7 kg. Maximalt 8 kg.

 

 

©Tini

 

 

 

                             

Åter till Indexsidan!

 

 

                                     

 

Webmaster: Tini

© Tini Marstrand