De bästa tipsen för en bra vinter för hunden!

 

 

 Hittade denna intressanta information  på Pedigree, på internet.

De bästa tipsen för en bra vinter för hunden.
 
Vintern är en härlig årstid. Särskilt när du ser fin, nyfallen snö utanför fönstret. Men hur har våra hundar det med snö, slask och salt – och vad ska vi som hundägare vara extra uppmärksamma på under den kyliga årstiden?
 
Hundar älskar snö

De flesta hundar njuter av att leka i snön. Några är kanske rädda för den fluffiga vita nyheten i början, men de övervinner oftast sin rädsla och ger sig hän till de nya lekmöjligheterna.

Hundtassar och salt

Vägarna saltas ofta under vintern och det kan ge din hund problem med tassarna. Saltet torkar nämligen ut trampdynorna, som därmed spricker och gör ont.

För att förhindra spruckna trampdynor bör du därför skölja saltet av din hunds tassar och torka av dem med en trasa efter varje promenad.

Om problemet redan uppstått bör du smörja din hunds tassar med tassvax, tass salva  eller vaselin, som är mjukgörande och vattenavvisande.

Undvik fukt och kyla

Om din hund är våt när ni kommer hem efter en promenad är det viktigt att den snabbt blir torr igen. Den ska ligga på en torr och varm plats – och gärna handdukstorkas ordentligt.

Samtidigt bör du vara uppmärksam på att din hund får tillräckligt att äta under den kalla årstiden. Hundar som vistas ute i låga temperaturer använder mer energi för att hålla värmen.

Valpar och vinter

När det gäller valpar och vinter kan du ta med din valp ut, men tänk på att valpar har en hög ämnesomsättning och därför snabbt kan bli kalla och utmattade. När ni kommer in igen ska du se till att din valp blir ordentligt torr så att den inte riskerar att bli sjuk.

Se upp för förfrysningar

Kylan kan innebära risk för förfrysning vilket innebär att utsatta områden som öron, hälar och tår kyls av så kraftigt att det bildas små iskristaller i vävnaden – vävnaden kan dö och det finns risk för infektion. Får din hund en förfrysning ska den till veterinären för att få rätt behandling. Symtomen på förfrysning är att din hund är kall på de utsatta ställena och att den har ont.

Sen skall man nog inte låta hunden "ÄTA" för mycket snö heller. Då den kan bli kall i magen och få lös mage.
 

 

 

 

Åter till startsidan!

 

 

Webmaster: Tini

© Tini Marstrand